De geschiedenis van de Russische Toy

Het begint bij de Engelse Toy Terriër. In het begin van de 20e eeuw was de Engelse Toy Terriër één van de meest populaire honden in Rusland. Echter, tussen 1920 en 1950 zijn er praktisch geen raszuivere Engelse Toy Terriërs meer gefokt en daalde het aantal tot een kritiek punt. Midden jaren 50 zijn een aantal Russische hondenfokkers begonnen met het terugfokken van het ras. Bijna alle honden die gebruikt zijn hadden geen stamboom en waren niet raszuiver. De standaard begon drastisch af te wijken van de Engelse Toy Terriër. Op 12 oktober 1958 werd er uit een combinatie van twee kortharige Engelse Toy Terriër's  (de ene had iets langer haar dan de andere) een reu geboren met lange haren aan de oren en benen. Er werd besloten dat dit het uiterlijk was waar men naar op zoek was. Deze laatste heeft men weer gekruist met een kortharige hond die iets langer haar had en zo ontstond de langharige variant genaamd Moscow Longhaired Toy Terriër. 


Een fokker uit Moskou, 

Yevgueniya Fominichna Zharova, speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van de langharige variant. Tijdens een lange periode van ontwikkeling waarin het fokken met dit ras enkel gebeurde binnen een geïsoleerde context samen met een speciefiek uitgevoerde selectie, onstond een nieuw ras; de Russische Toy in twee variëteiten, langharig en kortharig.


Het ras,

de Russische Toy

Een kleine, elegante hond. Levendig, in verhouding hoog op de benen met fijn "bone" en goed bespierd. Het hoofd is klein in vergelijking met het lichaam en met relatief grote staande oren.

 

Het lichaam is bedekt met middelmatig lang (3-5 cm.), steil of licht golvend haar. Dicht aanliggend. Het mag de belijning van de hond niet storen. Het haar op het hoofd en voorkanten van de benen is kort en vlak aanliggend. Er is duidelijke bevedering aan achterzijde van de benen. De voeten hebben zijdeachtig lang haar en de nagels moeten compleet bedekt zijn. De oren moeten goed bevederd zijn. Bij een leeftijd boven de 3 jaar moeten de randen en de punten van de oren volledig verboren worden onder het haar. De lichaamsbeharing mag niet korter zijn dan 2 cm.

 

De schofthoogte van de Russische Toy ligt tussen de 20 en 30 cm. Het gewicht mag max. 3 kilo zijn. 


De gezondheid van

de Russische Toy

De rasvereniging, Eerste Gezelschapshondenclub Nederland, is bezig met de gezondheid van de Russische Toy. Gezondheid is een onderdeel dat vertaalt wordt naar concrete regels in het 

verenigingsfokreglement van de rasvereniging. In het reglement stelt de EGCN het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie. De Eerste Gezelschapshondenclub Nederland adviseert hiernaast om ook het ECVO-oogonderzoek te doen.


Als lid van de rasvereninging zijn wij verplicht te fokken volgens de regels zoals deze zijn opgesteld in het verenigingsfokreglement. Daarnaast volgen wij ook het advies om ook het ECVO-oogonderzoek te doen op. Tevens hebben wij als FCI geregistreerde kennel de verplichting te voldoen aan de regels die door Raad van Beheer zijn opgesteld. Alle ouderdiercombinaties die wij uitvoeren voldoen dus aan zowel de regels van de rasvereniging als aan de regels van Raad van Beheer.


LAND VAN HERKOMST

Rusland

OFFICIEEL FCI ERKEND SINDS

11 juli 2017


FCI standaard N° 352


FCI GROEP

9. Gezelschapshonden

zonder werkproef


Het karakter van de Russische Toy

De Russische Toy is een nieuwsgierige, vrolijke, sociale en slimme gezinshond met een zacht karakter die zich snel hecht aan zijn familie. Buiten zijn familie om is het ras eenkennig, maar wanneer je het vertrouwen hebt gewonnen van een Russische Toy gaat hij voor je door het vuur. Daarnaast is de Toy speels, leergierig, meegaand en energiek, maar hoe ouder ze worden, hoe rustiger ze zijn. De Russische Toy is daarnaast ook eigenwijs, bijzonder moedig en een echte kindervriend. Ze kunnen tevens probleemloos met andere honden en huisdieren gehouden worden, maar het is wel van belang om hun tengere postuur in acht te nemen bij bijvoorbeeld het spelen en ravotten. 


Het is een klein ras wat makkelijk is in omgang en onderhoud. En door zijn formaat kan hij makkelijk overal mee naartoe genomen worden. Door zijn formaat moet men echter er in de winter wel rekening mee houden dat, wanneer de temperatuur daalt naar 5 graden of lager, de Toy aangekleed moet worden. Enkel een jasje volstaat. De Toy is tijdens koude temperaturen namelijk vatbaar voor ziektes en kan dan snel een verkoudheid oplopen. 


De Russische Toy is klein van formaat, maar hebben net als iedere andere (grote) hond een leider nodig. Het is belangrijk om consequent te blijven en niet toe te geven aan de schattigheid of aan het zogenaamde "kleine hond syndroom" (dat een kleine hond zogenaamd anders behandeld/opgevoed dient te worden dan een grote hond).